Hur alkohol påverkar din träning

Alkohol påverkar som bekant kroppen både psykiskt och fysiskt. Det är därför en självklarhet att groggar och liknande alkoholhaltiga drycker påverkar ens träning. Om man dricker alkohol innan man tränar kommer man uppleva en rad oönskade effekter. Balanssinnet försämras till exempel under alkoholpåverkan, vilket inte bara är obehagligt utan även kan vara rent livsfarligt på ett gym med tunga maskiner och vikter. Förmågan att se sina begränsningar minskar också, vilket gör att man lätt kan överestimera sin styrka och lägga på för tunga vikter på maskiner och hantlar. Även den råa styrkan inte försämras av spriten så blir man psykisk olämplig att träna. Om man dricker stora mängder alkohol blir också effekterna av träningen i stort sett utebliven eftersom spriten hämmar tillväxthormonerna i kroppen.

Att dricka alkohol efter att man har tränat är inte lika skadligt om man inte dricker väldigt stora mängder alkohol. Ett par starköl efter gympasset utesluter inte på träningen på något sätt. Om man däremot dricker närmare tio starköl så kommer hormonförändringarna i kroppen göra att man varken blir starkare eller får bättre kondition av den tidigare träningen. När det gäller att dricka bakfull så känner man bäst själv när det är lämpligt att träna eller inte. Har man huvudvärk och känner sig trött så ska man självklart inte träna. Vill du lära dig mer om träning och hälsa kan du gå in på Starkochfrisk.se.